Meer artikelen
Zuiderzee, botters en de typisch Spakenburgse feestdagen

Zuiderzee, botters en de typisch Spakenburgse feestdagen

Spakenburg:  Een vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. Waar eens de botters uitvoeren om te vissen in het zoute water, maar waar door de afsluitdijk een einde aan kwam. De Zuiderzee werd IJsselmeer, zout werd zoet en de botters bleven in de haven. Toch was dat niet het einde van het vissersdorp, want nog altijd staan de Spakenburgse visboeren door het hele land op markten. En niet alleen met vis, ook de koekboeren vind je door het hele land op markten en standplaatsen.

Nog later dan die afsluiting van de Zuiderzee, werd Flevoland aangelegd. Waar je eens oneindig kon uitkijken over de zee, was nu ineens land in zicht.  Spakenburg lag vanaf toen aan een randmeer, het Eemmeer, het meest zuidelijk van alle vissersdorpen langs de voormalige Zuiderzee. Hier varen nog dagelijks schepen langs, voor beroeps- en pleziervaart. De havens van Spakenburg liggen altijd gezellig vol met boten van allerlei formaten. Het water zit in het bloed en geeft een gevoel van vrijheid. Jonge jongens en meiden varen uit met hun rubberboten, gepensioneerden met hun ruime jachten en alles daar tussenin. De botters zijn bewaard gebleven en ook die varen nog regelmatig uit, met als hoogtepunt op de dinsdagavonden als de botterzeilwedstrijden gehouden worden, want een fantastisch tafereel oplevert, zomers zelfs met de juiste zonstand een zon die als een rode bol in het water zakt op de achtergrond.

Die oude houten schuiten, waarvan Spakenburg er het meest van alle vissersdorpen heeft liggen, worden ook in de eigen scheepswerf onderhouden en opgeknapt. Dit is te zien bij de oude museumhaven, midden in het centrum. Altijd leuk om die bedrijvigheid te zien, of de tewaterlating als er weer een botter klaar is. Vooral de Visserijdag op de eerste zaterdag van september is een fantastische dag om een kijkje te nemen rond de haven met de oude huisjes, waar voor één dag alles omgetoverd wordt naar ver terug in de tijd. Jong en oud loopt dan in klederdracht, vis wordt gebakken op en bij de botters, de lange onderbroeken hangen aan ouderwetse waslijnen zo over straat. De sfeer ademt ‘zoals het ooit was’.

Op de laatste twee woensdagen van juli en de eerste twee woensdagen van augustus zijn er altijd de Spakenburgse Dagen. Een grote braderie in het centrum, waar ook de oude klederdracht en ambachten een prominente plaats hebben. Een echte toeristische trekker waar altijd veel mensen op af komen. De dag wordt afgesloten met een muzikale feestavond op het plein. Aanrader!

En zo zijn er door het jaar heen nog wel meer leuke festiviteiten. De Zuidwal, de Solexrees, palingrookwedstrijden, Spakenburgs Montmatre en natuurlijk zo nu en dan ook een echte dorpsderby tussen rood en blauw. Dit alles is allemaal rondom het centrum. Ook de Bunschoter Boeren Beestenboel is een erg leuk dagje uit, juist aan de Bunschotense kant van het dorp. Neem dan ook eens een kijkje bij de molen. 

De Zuiderzee is er dus niet meer. Maar Spakenburg wél.  Een plein vol gezellige terrasjes, restaurants en café’s en veel leuke winkels. Struin door de oude straatjes met vissershuisjes en wandel langs het Kleine Zeetje. Bezoek een museum en waan je terug in de tijd. En vooral voor mensen uit de stad: geniet van de rust op zondag. Het zal een unieke ervaring zijn als je merkt dat bijna alles echt even stil ligt. (Een aantal eetgelegenheden zijn overigens wel open…)  

Voel je van harte welkom in dit bijzondere dorp, wat nog niet bedolven is onder massatoerisme…  

       

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 19-11-2020 / Copyright © Hartje Spakenburg